17/11/10

13 Πολυτεχνείο και Ιστορία

17/11/10

Το κείμενο το είχα γράψει πέρσι τον Απρίλιο στο blog της φίλης μου Εκάτηρας το αναδημοσίευω και εδώ.


Δεν θα βάλω κάποιο απόσπασμα από κάποιο ιστορικό βίβλιο, απλά θέλω να ρωτήσω 2 πράγματα πάνω σε αυτό το μεγάλο ιστορικό ζήτημα.

Μέχρι και πέρσι που πήγαινα Γ λυκείου πάντα στην γιορτή της 17 Νοέμβρη θυμάμαι που έλεγαν "τα παιδάκια που τα πάτησαν τα τανκς" ωστόσο αυτή ήταν η μόνη "γνώση" που παρείχε και παρέχει πάνω σε αυτό το θέμα το σχολείο! Πότε δεν κάναμε μάθημα για την Χούντα, όχι μόνο αυτό αλλά δεν υπήρχε καν σε ορισμένα ιστορικά (σχολικά) βιβλία σε όσα βέβαια υπήρχε ήταν "καμουφλαρισμένο" στις τελευταίες σελίδες και φυσικά εκτός ύλης. Πότε δεν αναφέρθηκε κάποιος καθηγητής πάνω σε αυτό το θέμα. Σε ερώτηση που έκανα σε καθηγητρια γιατί δεν διδασκόμαστε αυτή την ιστορία την σύγχρονη που καλώς ή κακώς οι απόγονοι αυτών των πολιτικών μας εξουσιάζουν σήμερα, η καθηγήτρια φάνηκε οτι δεν της καλάρεσε και δεν περίμενε τέτοια ερώτηση αλλά μου απάντησε "είναι φρέσκα τα γεγονότα ακόμα, είναι στις μνήμες μας"
Θα επανέλθω εδώ σε λίγο...

Διάβασα ιστορικά βιβλία είδα διάφορες έρευνες και στατιστικές που ουσιαστικά λένε οτι κανέναςφοιτητής δεν σκοτώθηκε εντός του πανεπιστημιακού χώρου αλλά έξω, μέσα στο Πολυτεχνείο υπήρχε ένας τραυματισμός μιας φοιτήτριας απο μία σιδέρια ο οποίος δεν μπορούσε να προβλεπτεί, και ακόμα οτι το τανκς μπήκε κατόπιν συννενοήσεως με τους φοιτητές στο Πολυτεχνείο! Η δε ιστορία με την Ηλένια

Photobucket

που όλοι αναρωτιόντουσαν τι απέγινε, αποδείχτηκε παραμυθί, καθώς η κοπέλα που απεικονίζεται ως δολοφονημένη είναι ένα σκίτσο απο διαφήμιση σαμπουάν της αγγλικής εταιρίας ΜΠΡΕΚ και επίσης είχε δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά μεταξύ των οποίων και στο αγγλικό "Βογκ" (Το σκίτσο είναι "παστελ" και  είναι δημιούργημα του Νικόλα Ήγκον όσο για την "Ηλένια" είναι μία Νεοζηλανδή όνοματι Νάνσυ Κριντλαντ γνωστό και πανάκριβο μοντέλο της εποχής)

Το πρωτοφανές ερώτημα είναι ένα ΓΙΑΤΙ; Γιατί διδασκόμαστε μία ιστορία που δεν ανταποκρίνεται πολλές φορές στην πραγματικότητα και δεν μιλάω μόνο για το Πολυτεχνείο να σας θυμήσω πχ τον  "συνωστισμο" στην Σμύρνη της κα Ρεπούσση ή το βιβλίο της κα Δραγώνα "τι είναι η πατρίδα" Είναι νομίζω ευκολονόητο οτι δεν είναι οι μόνες, οι συγκεκριμένες περιπτώσεις/κυρίες για να εισβάλλουν στην εκπαίδευση έχουν μέγαλες πλάτες στα Μεσα ΜΑΖΙΚΗΣ Ενημέρωσης και φυσικά διάφορους πολιτικους και οικονομικούς κυκλους που τις στηρίζουν! Δεν είναι κάνενας μόνος του ικανός να γαλουχήσει έναν λάο πάνω σε ψέμματα και να προσπαθεί να ανατρέψει ήθη, αξίες, αρχές και πολιτσμό!

.

13 σχόλια:

 1. Έτσι ακριβώς είναι...δεν πρόκειτε ποτέ μας να μάθουμε την ελληνική ιστορια...αλλα μας μαθαινουν..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. OI 23 ΝΕΚΡΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ:

  16 Νοεμβρίου 1973...

  1. Σπυρίδων Κοντομάρης (ετών 57, 20.30)
  ...2. Διομίδης Κομνηνός (ετών 17, 21.30)
  3. Σωκράτης Μιχαήλ (ετών 57, μεταξύ 22.30 & 23.00)
  4. Βασίλειος Φάμελλος (ετών 26, 23.30)
  5. Torill Engeland Magrette (ετών 22, 23.30)
  6. Γεώργιος Σαμούρης (ετών 22, 24.00)
  7. Δημήτριος Κυριακόπουλος (βραδυνή ώρα - κατέληξε 19/11/73)
  8. Σπύρος Μαρίνος (Γεωργαράς) (ετών 35, βραδυνή ώρα)

  17 Νοεμβρίου 1973...

  9. Νικόλαος Μαρκούλης (ετών 24 , πρωινή ώρα, κατέληξε 19/11/73)
  10. Αικατερίνη Αργυροπούλου (ετών 76, 10.00, κατέληξε Μάϊο '74)
  11. Στυλιανός Καραγεωργής (ετών 19, 10.15)
  12. Μάρκος Καραμανής (ετών 23, 10.30)
  13. Αλέξανδρος Σπαρτίδης (ετών 16, 10.30-11.00)
  14. Δημήτριος Παπαϊωάννου (ετών 60, 11.30)
  15. Γεώργιος Γερτζίδης (ετών 48, 11.30)
  16. Βασιλική Μπεκιάρη (ετών 17, 12.00)
  17. Δημήτρης Θεοδωράς (ετών 5 1/2, 13.00)
  18. Αλέξανδρος Βασίλειος (Μπασρί) Καράκας (ετών 43, 13.00)

  18 Νοεμβρίου 1973...

  19. Αλέξανδρος Παπαθανασίου (ετών 59, 10.00)
  20. Ανδρέας Κούμπος (ετών 63, 11.00, κατέληξε στις 30/1/1974)
  21. Μιχαήλ Μυρογιάννης (ετών 20, 12.00)
  22. Κυριάκος Παντελεάκης (ετών 43, 12.00-12.30)
  23. Ευστάθιος Κολινιάτης (κατέληξε στις 21/11/73

  Το πολυτεχνείο σε αριθμούς:

  ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ:
  866 συλλήψεις (716 άντρες & 150 γυναίκες), ειδικότερα:
  456 εργάτες - οικοδόμοι
  49 φοιτητές του Πολυτεχνείου
  268 φοιτητές άλλων σχολών
  74 μαθητές/τριες γυμνασίων

  ΘΥΜΑΤΑ:
  1. Από τα σώματα ασφαλείας (αστυνομία - χωροφυλακή)
  13 φόνοι
  83 απόπειρες ανθρωποκτονίας
  (81 άντρες & 15 γυναίκες)
  750 τραυματισμοί πολιτών

  2. Από τον στρατό
  11 φόνοι
  45 απόπειρες ανθρωποκτονίας
  350 τραυματισμοί πολιτών

  Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΟΙ 16 ΑΝΩΣΤΟΙ ΝΕΚΡΟΙ:
  Η λίστα που διαβάζεται κάθε χρόνο στην επέτειο του πολιτεχνείου περιλαμβάνει 88 ονόματα μέσα στην οποιά περιλαμβάνονται τα θύματα της χούντας από την 21/5/1967 έως και την 23/7/1974.
  Οι επίσημοι νεκροί της βραδυάς του πολυτεχνείου με ονοματεπώνυμο ανέρχονται στους 23.
  Πρόσφατα βγήκε στην επιφάνεια και μια λίστα 16 ανώνυμων νεκρών για τους οποίους υπάρχουν συγκεκριμένες μαρτυρίες για την τοποθεσία και τον χρόνο της απώλειάς τους.

  ΠΗΓΗ:Ταχυδρόμος 15/11/2003, τεύχος 194
  Έρευνα: Πάνος Μπαΐλης

  σε μία αντίσταση, κορυφαία εκδηλωση της νεολαίας, μετράς τους νεκρους αν ήταν μέσα στο πολυτεχνειο;;;
  οι γύρω δρόμοι;;;
  οι συλλήψεις;;;
  οι βασανισμοί;;;


  καλό σου βράδυ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν μετράω νεκρούς, διότι πολύ απλά δεν είμαι η στατιστική υπηρεσία...Αυτό που είπα είναι
  Α) Γιατί δεν διδασκόμαστε, την ιστορία του Πολυτεχνείου και της Χούντας στα σχολεία;
  Β) Γιατί στις σχολικές εορτές λέμε "για τα παιδάκια που τα πάτησαν τα τανκς" αν δεν πέθανε κανένας μέσα στο πολυτεχνείο;

  Δεν αμφισβήτησα οτι πεθάναν άνθρωποι για να έχουμε εμείς σήμερα την πολυτέλεια της δημοκρατίας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΠΑΤΗΣΕ ΤΟ ΤΑΝΚ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΙΧΕ ΟΝΟΜΑ??Η ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 74΄ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΛΑΙΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ??ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΔΕΝ ΠΕΘΑΝΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΓΑΖΩΣΑΝΕ ΜΕ ΤΑ ΜΥΔΡΑΛΙΑ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΛΕΓΑΝΕ ΣΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΠΟΥ ΚΑΚΩΣ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ.Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΠΟΥ ΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΕΒΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΜΑΣΟΝΟΙ ΕΛΕΓΕ ΕΛΛΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΕΡΓΑ(ΔΡΟΜΟΥΣ,ΣΗΡΑΓΓΕΣ ΚΛΠ.) ΠΟΥ ΤΑ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟΝ.ΑΛΛΑ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΒΑΛΑΜΕ ΦΥΛΑΚΗ.ΦΤΟΥ ΜΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Για την αναρτηση γενικα δεν εχω να πω κατι, ετσι ειναι μεσα στο πολυτεχνειο δεν πεθανε κανεις... metalwarrior θα επρεπε να ντρεπεσαι που υμνοποιεις τον παπαδοπουλο! Φασιστα! Ντροπη σου!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΠΟΥ ΛΕΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΒΛΑΚΕΣ;
  ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΣΤΕΝΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ;
  ΦΑΣΙΣΤΑΚΙ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ; ΤΙ ΕΙΣΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΟΜΜΑΤΟΛΑΓΝΟΣ ΚΑΙ ΣΟΥ ΘΙΞΑΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ; ΑΝΤΕ ΜΑΘΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΣ ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΖΩΟ ΑΝΙΣΤΟΡΙΤΟ ΒΟΗΘΗΣΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ο σφαγέας της δημοκρατίας βοήθησε την Ελλάδα; ΧρυσοΑυγίτης είσαι ρε;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Κάποια μέρα θα πάρετε ότι σας αξίζει,φασίστες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. για εμενα παει αυτό;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Αναρωτιέμαι πάντως αν την "Ηλένια" την βρήκαν στο Λονδίνο που ζει, για να της πούνε εν αγνοία της πως χρησιμοποιήθηκε το πρόσωπο της. Θα είχε ενδιαφέρον να την εντοπίσει κανείς σήμερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. KYRIOI, 1.ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ ΧΟΥΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΞΕΝΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ,2. ΤΟ ΒΙΝΤΕΑΚΙ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΤΑΝΚΣ ΝΑ ΣΠΑΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΟΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ.ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΒΙΝΤΕΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ Ο ΛΑΛΙΩΤΗΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΠΠΙΛΑΡΧΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΟ ΤΑΝΚΣ ΜΕΣΑ,3.ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ Ο ΛΑΛΙΩΤΗΣ ,ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΦΥΓΑΔΕΥΣΑΝ ΚΑΤ' ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΓΙΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΓΑΜΤΙΚΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΜΑΘΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΜΕΝΟ.Η ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ!Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΙΧΕ ΔΑΝΕΙΣΤΕΙ 14.000.000 ΔΟΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΣΑΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟΝ ΕΡΙΞΑΝ.ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ .ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΕΤΩΝ 56 ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΓΕΝΗΜΑ ΘΡΕΜΑ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ .ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Η κατασκευη θυματων ειναι παλαιο κολπο, βλεπε Δεκεμβριο 1945, οπου κατοπιν εντολης εγενοντο κηδειες συναγωνιστων σε καρφωμενα φερετρα γεματα με πετρες και για αυτο αναγκαστηκε η Αρχιεπισκοπη να ζητησει να ανοιγονται τα φερετρα για να βλεπουν οι ιερεις οτι πραγματι τα φερετρα περιειχαν νεκρους και οχι οτιδηποτε αλλο,διευκολυνε την κατασκευη ψευδων εντυπωσεων ως πραγματικων γεγονοτων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Πέτα το...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright by tsaxpina 2010 all right reversed/ rss Designed by tsaxpina